Bureaustoel kopen? Zin en onzin over bureaustoelen
Automatische gewichtsinstelling, lendensteun, synchroonmechanisme en zo kunnen we door gaan met de technische termen. Het zijn eigenschappen die je alleen begrijpt wanneer je er dagelijks mee bezig bent. In dit artikel probeer ik uit te leggen wat deze technische termen zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een bureaustoel.
Normeringen
Voor bureaustoelen zijn er twee normeringen waar je op moet letten.
NEN-EN 1335 en
NPR 1813. Deze normeringen geven aan in hoe verre de onderdelen op een bureaustoel verstelbaar moeten zijn. Standaard verstelbare eigenschappen op beide normeringen zijn: Zithoogte, zitdiepte, armleggers, rugleuning, lendensteun en synchroon mechanisme. Mocht een bureaustoel één van deze eigenschappen missen, dan komt het niet in aanmerking voor deze normeringen (al worden ze online nog wel aangeboden als ‘ergonomische bureaustoelen’) Het verschil tussen beide normeringen is dat de NEN-EN 1335 een Europese standaard is en de NPR 1813 de Nederlandse standaard. De Nederlandse standaard is in het leven geroepen omdat Nederlanders gemiddeld groter en kleiner zijn dan de gemiddelde Europeaan. De onderdelen moeten daarom net iets dieper en verder verstelbaar zijn dan de Europese norm.
Een normering voor een bureaustoel aanvragen, is erg prijzig. Veel ergonomische bureaustoelen worden wel volgens deze standaarden geproduceerd. Hierbij wordt dan vermeld: ‘volgens … normering’. Daarnaast zegt deze normering niets over het zitcomfort, alleen over de verstelbaarheid. Let daarbij op wat er wordt gezegd over het zitcomfort en let op de reviews. De levensduur van bureaustoelen is niet meegenomen in deze normering, omdat bureaustoelen onder de categorie 'stoelen' vallen. Hierdoor is het minimale garantie termijn 1 jaar.
Ergonomische bureaustoelen
Mocht een bureaustoel echt voldoen aan de normeringen, dan mag het officieel de titel ‘ergonomische bureaustoel’ dragen. Maar waarom zou het uitmaken? Waarom nou een ergonomische bureaustoel en niet gewoon een bureaustoel? Het antwoord is vrij simpel. Elke persoon heeft andere maten van zijn lichaam. De één heeft langere benen, de andere een groter bovenlichaam etc. Een ergonomische bureaustoel kan je aanpassen naar de maten van jouw lichaam.
Uitleg van wat technische termen
• Synchroonmechanisme
Wanneer de rugleuning meebeweegt met uw lichaam, beweegt de zitting ook mee. Hierdoor blijft de hoek waarin u zit grotendeels hetzelfde en glijdt u niet van de bureaustoel.
• Gewichtsinstelling
Wanneer de rugleuning meebeweegt, kunt u de weerstand van de rugleuning aanpassen. Bij een verstelbare gewichtsinstelling, kan je dit zelf aanpassen. Bij een automatische gewichtsinstelling bepaalt de bureaustoel de weerstand op basis van het gewicht.
• Lendensteun/lumbaalsteun
Bij een netweave rugleuning is dit een plaatje in je onderrug. Die zorgt ervoor dat je niet onderuit zakt. Voor dichte rugleuning is dat de bobbel in je onderrug. Vaak heeft een dichte rugleuning ook een rughoogte verstelling, om die bobbel op de juiste plek te zetten.
• Zitdiepte verstelling
De optie om de zitting naar voren of naar achter te schuiven, zodat het zich aanpast aan je bovenbenen. Wanneer je deze instelt, zet je lichaam tegen de rugleuning en houdt een vuist tussen je knieholtes en de zitting.
• Armleggers
Hierin zijn 4 opties. Hoogte, breedte, diepte en draaibaar. In technische termen worden daarom ook 1-D, 2-D, 3-D en 4-D armleggers gebruikt. Het geeft aan welke van de 4 opties de armleggers hebben. 1-D is alleen hoogte verstelbaar, 4-D heeft alle functies.
Waar op letten bij aanschaf?
Wanneer u een bureaustoel wilt aanschaffen, zijn hier een paar punten waar u op moet letten.
- Verstelbare onderdelen: zitdiepte, synchroonmechanisme, lendensteun en armleggers.
- Zitcomfort
- Garantie termijn
- (voldoet aan) NEN-EN 1335 of NPR 1813 norm
Verkoopverhaaltje
Natuurlijk is dit stuk geschreven door iemand die zijn eigen producten wilt verkopen. Mocht u niet overtuigd zijn, dan kunt u gewoon verder kijken en meer informatie opdoen. Het verhaal zal ongeveer op hetzelfde uitkomen. Voor ons zijn ergonomische bureaustoelen wel echt belangrijk. Wij zijn niet de goedkoopste als het gaat om bureaustoelen en daar streven we ook niet naar. Wij willen wel de beste zijn in onze prijscategorie. Elke bureaustoel soort wordt grondig getest en alleen de bureaustoelen die aan onze standaarden voldoen, worden in het assortiment opgenomen. We zijn niet bang om 5 jaar garantie te geven, want we zitten op dezelfde stoelen.
Nog steeds moeite om een keuze te maken? Volgens onze klanten zijn de bureaustoelen ‘Airgo van Cas’ en de ‘Ledderra van Cas’ de beste keus. De Airgo is vooral erg makkelijk in te stellen en zit erg zacht. De Ledderra is vooral populair omdat de onderdelen ver verstelbaar zijn.